Het lezen van etiketten

Etiketten op een verpakking informeren je over het levensmiddel. Zo staat er o.a. wat er in zit en hoeveel voedingswaarde het product bevat. Je weet daardoor beter wat je koopt en je kunt producten onderling vergelijken. Maar waar kun je nu op letten wanneer je een levensmiddel koopt?

1. Ingrediëntenlijst: op de ingrediëntenlijst staan de grondstoffen waarmee het levensmiddel is gemaakt. Het ingrediënt dat het meest in het product voorkomt, staat als eerste genoemd. Het product dat er het minst inzit staat als laatste genoemd. Ingrediënten die onder de 14 wettelijke allergenen vallen (zoals vis, pinda, gluten of schaal- en schelpdieren) moeten dik gedrukt zijn zodat het voor mensen met allergieën duidelijk of ze het desbetreffende levensmiddel kunnen gebruiken of niet.


2. Voedingswaarde: in de voedingswaardetabel staan de hoeveelheden energie en voedingsstoffen die het product leveren. Deze hoeveelheden staan vermeld per 100 gram of milliliter. Soms staat er ook in de voedingswaardetabel vermeld hoeveel energie voedingsstoffen het levensmiddel per portie levert. Kijk naar de hoeveelheid per 100 gram of milliliter als je producten met elkaar vergelijkt.


Daarnaast staan er ook nog andere gegevens op het etiket zoals het bewaaradvies, de nettohoeveelheid en de fabrikant.